Nieuws en reacties

Twee Kampen nu ook als wandeling!

Wandel met me mee op het landgoed Eerde en hoor de verhalen over de Sterkampen en kamp Erika. Bewonder de plekken die figureren in de belevenissen van hoofdpersoon Abel Sanders.
Boek een arrangement bij: https://natuurlijkommen.nl/twee-kampen-krijgt-een-plek-in-het-bezoekerscentrum-ommen/
150923

‘Toen ik Twee Kampen las, was het net alsof je naast me op de bank zat te vertellen’

Tea, 29 januari 2023


Marokko in het nieuws

14 december 2022

Hartstochtelijke voetballers en rellende feestvierders. Dat zijn de beelden die ons vandaag worden gepresenteerd. Maar wat weet ik eigenlijk van dat land, Marokko, en met name van de Rif, waar ‘onze’ Marokkanen oorspronkelijk vandaan schijnen te komen? Sinds afgelopen zomer iets meer, omdat mijn nieuwe buurvrouw Sietske de Boer heet. Sietske is arabist, was journalist en correspondent voor diverse landelijk media en woonde zelfs in Al Hoceima, in de Rif.
Ze schreef daar een schitterend en leerzaam boek over de geschiedenis van de Riffijnen (Imazighen, wij noemen ze in de regel Berbers): ‘Het volk van Abdelkrim’. Hoewel al een paar jaar oud nog zeer actueel, want geschiedenis wordt nooit oud.

Wanneer dat naar meer smaakt: ‘Jaren van lood’ een Marokkaanse familiekroniek, ‘Marokkaan in Nederland, Hollander in Marokko’ (15 portretten) en ‘Het verdriet van de Rif’, Kroniek van een opstand. Boeken van Sietske de Boer over de Marokkaanse geschiedenis.

Om mijn pagina ‘Aanbevolen boeken’ staat Sietskes mailadres. Of stuur een mailtje naar tweekampen@tweekampen.nl

Binnenkort nieuws over mijn volgende project.

Veel informatie verzamelen en dan schrijven.

Gisteren heb ik de 126 treden van de vuurtoren op Schiermonnikoog beklommen en heb een paar uren lang de prachtige verhalen van de zeeverkeersleider, zo heet een vuurtorenwachter tegenwoordig, als een spons mogen opzuigen.Oud nieuws: In het Bazarow- magazine nr. 5 was een ‘voorpublicatie’ te lezen van Twee Kampen. Bovendien was er een exemplaar van het boek te winnen! De winnaars zijn inmiddels bekend en hebben hun exemplaar van twee Kampen ontvangen.


https://magazine.bazarow.com/bazarow-magazine-5-2022/voorpublicatie-twee-kampen/

Margriet de Jong las ‘Twee Kampen’.

30 december 2021
‘Twee Kampen’ heeft indruk op me gemaakt en ik raad het van harte aan.

Het boek vertelt het (fictieve) levensverhaal van Abel Sander. Dit verhaal is gelinkt aan de historie van een bijzondere locatie in Ommen. Tussen 1925 en 1938 werden daar spirituele kampen met Krishnamurti gehouden. Daarna richtten de nazi’s tijdens de tweede wereldoorlog op dezelfde plek een strafkamp in. Verrassend en fascinerend hoe het levensverhaal van Abel Sanders aan deze plek en beide gebeurtenissen gelinkt is. Het verhaal neemt  mee in de moeiten en tegenslagen die Abel tegenkomt en hoe filosofie en spiritualiteit hem hierin tot steun is. Het verhaal boeit, mede doordat de schrijver je meeneemt in de kwetsbare en oprechte gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon. De eerste twee hoofdstukken moest ik er even inkomen, maar daarna boeide het me tot het einde. En toen heb ik het in één ruk uitgelezen.

Maak kennis met Margriet op: https://blijbymij.nl/

11 november 2021, door Auke van Rijs:

“Twee Kampen” is een heel mooi geschreven roman waarin heel knap in detail wordt verteld over het leven van Abel. Ook zie je het verschil hoe het gaat in de twee kampen, sterkamp, strafkamp (hemel en hel), hoewel dit niet het hoofddoel van de roman is. Het taalgebruik in de prachtige zinnen past heel goed in de tijd en de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Mijn complimenten.

11 oktober 2021
Marga Claus: Schrijft levensverhalen met (o.a.) gedetineerden.
Auteur Friestalige romans. Volgt trainingen in NVC/Geweldloze Communicatie.

“Met bewondering heb ik Tjeerd Schuhmacher zijn debuutroman Twee Kampen gelezen, over hoe een paradijslijke plek nabij Ommen, met wereldleraar Krishnamurti, verandert in kamp Erika, een hel in de Tweede Wereldoorlog. Knap hoe hij twee verhaallijnen verweeft tot een geloofwaardig en spannend geheel. Tjeerd schreef een aantal jaren terug levensverhalen in mijn groep, en ontsteeg al snel het gemiddelde groepsniveau. Talent en heel veel kracht en doorzettingsvermogen hebben geleid tot dit waardevolle resultaat: een belangrijk historisch verhaal waar iedere Nederlander kennis van zou moeten nemen. Te bestellen bij www.boekscout.nl.
Laten we hopen dat er meer boeken in de maak zijn van deze auteur!

Twee kampen, een verhaal met diepte.

 11 september 2021 , door Ineke Bruens

Groot respect voor de wijze waarop de schrijver vanuit de beleving van een persoon de beide kampen met elkaar verbindt.
Op een prachtige en indrukwekkende manier beschrijf hij het leven van Abel als kind, jong volwassene en als man, passend in de tijd van toen.
Mooi hoe hij subtiele aanwijzingen geeft, in het boek verspreid, die uiteindelijk het beeld compleet maken. Abel met al zijn levenservaringen en kijk op het leven, waarin hij de wijsheden van Krishnamurti probeert toe te passen, maar ook vreselijk lijdt aan het leven zelf. Dat lijden en zijn nieuwe inzichten om het lijden te verzachten, op te heffen vind ik meer dan prachtig beschreven.
Ik ga dit boek zeker aanraden in mijn leesclub en ver daar buiten.