Chris

Bestel Chris via het contactformulier; https://tweekampen.nl/contact/

‘Chris’ schreef ik in november 2021. Het korte verhaal was er al, bedoeld voor een bundel met verhalen die ik wilde maken naar aanleiding van songteksten. Ik had er een paar geschreven, waaronder ‘Wonderous Stories’ van Yes. Toen las ik de aankondiging van de KOBO/ Hebban novellenwedstrijd, met het thema ‘Een (on)gewone relatie‘. In een maand tijd lukte het om het korte verhaal uit te breiden tot een novelle, ik stuurde het in en ‘Chris’ haalde zowaar de shortlist. ‘Chris’ werd geen winnaar. Maar misschien werd het verhaal tweede (of tiende), daar komen we nooit meer achter.

Ik beschouwde het niettemin als een aardigheidje, tot ik het plan opvatte om het in het Frysk te publiceren. Afúk woe it wol útjaan, De uitgever, in de persoon van Ernst Bruinsma ‘hie it mei wille lêzen.’ Marga Claus (https://margaclaus.nl/) wilde de vertaling wel op haar nemen, maar moest in de loop van 2022 afhaken in verband met persoonlijke omstandigheden.
Toen werd ik overmoedig, ik dacht dat het zelf wel kon. De hele maand december van dat jaar ben ik bezig geweest om het verhaal oer te setten yn it Frysk, maar die opzet slaagde net niet. De útjouwer moest mij melden dat het idioom niet toereikend was. Geen Friese Chris dus.
Maar nu wel een Nederlandse!

Ik moest een naam opgeven voor mijn uitgever,

… maar die had ik niet, want ik geef ‘Chris’ uit in eigen beheer. Nu staat er in het colofon, Uitgever: Nietwerk. Waarom verschijnt ‘Chris’ niet bij een reguliere uitgever? Mijn Friese uitgever (zie boven) kon het boek waarderen, maar wilde het uiteraard alleen in het Fries uitgeven. Toen dat niet lukte verwees hij me door naar een andere uitgever en deed er meteen een aanbeveling bij. Dat was aardig! Maar die uitgever zag er geen brood in, en ik had er meteen al genoeg van om te leuren met een manuscript. Eindeloos wachten op een terugkoppeling, met ook nog het risico van een afwijzing. Dan maar zelf uitgeven. Promotie en verkoop is wel lastig…
300823

Zondagmiddag 14 november 2021

Vijf zeventig-plussers geven een (rock)concert met een energie alsof ze eenentwintig zijn. In cultuurcentrum ‘Neushoorn’ te Leeuwarden is de presentatie van de biografie van Pugh’s Place, de progrock- band die 50 jaar geleden stopte en nu, ter promotie van het boek van schrijver Harry Vellenga, eenmalig (?) optreedt. En hoe!
Bijna had ik deze bijzondere belevenis gemist. Jan Ottevanger, voortreffelijk bassist van de band, lichtte me in toen ik ergens in oktober (na lange tijd) bij hem op bezoek was.
Jan had mijn boek “Twee Kampen’ gelezen en ik kreeg daarvoor een pluim. Of er een vervolg kwam, vroeg Jan.

Geen vervolg, maar wel een opvolger. Zie hierboven: ‘Chris’!
Wat heeft dit met Pugh’s Place te maken, behalve dat de roes van die zondag mijn concentratie beïnvloedde? Dit: er zit een beetje Yes in het verhaal. In Pugh’s Place zat veel Yes. ‘De novelle is losjes gebaseerd op een songtekst van Yes.

Pugh’s Place – een biografie – en lees ook over de jeugdcultuur van Leeuwarden in de jaren zestig. Schrijver: Harry Vellenga.
https://www.vriendenvanpughsplace.nl/